Cover Image

Geen toegang tot netwerkmappen via VPN verbinding

18 Maart, 2020 - Geschatte leestijd: 2 minuten

Als de VPN inlog anders is dan de Windows inlog van een gebruiker heeft deze geen toegang tot netwerkmappen via een VPN verbinding.

Dit probleem (of feature) ben ik voor het eerst tegengekomen toen Windows Vista net uitkwam. Dit komt omdat vanaf Windows Vista, Windows probeert in te loggen met de VPN credentials als je bij netwerkmappen wilt komen terwijl er een VPN verbinding actief is. Maar als er geen gebruik wordt gemaakt van SSO (single sign-on) voor de VPN verbiding en de VPN gegevens anders zijn dan de normale inlog van de gebruiker komt er een foutmelding dat de gebruiker geen rechten heeft om bij de mappen te komen. Of ziet deze gewoon niet (afhankelijk van de manier van netwerkmappen toevoegen).

Om dit op te lossen is de beste oplossing om naar een SSO oplossing te gaan en de VPN verbinding via RADIUS/NPS te verbinden aan Active Directory zodat de gebruiker geen aparte VPN credentials heeft.

Maar een snelle workaround is er ook.

Open op de notebook van de gebruiker
C:\Users\<USERNAME>\AppData\Roaming\Microsoft\Network\Connections\Pbk\Rasphone.pbk
Pas de volgende regel aan en sla het bestand op.
Van: UseRasCredentials=1
Naar: UseRasCredentials=0

Na het aanpassen van dit bestand worden de VPN credentials niet meer gebruikt en kan de gebruiker weer bij de netwerkmappen. Wellicht wel even een herstart doen afhankelijk van een loginscript moet er misschien opnieuw worden inlogt.

Rasphone aanpassen